Sensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk, een stukje temperament dat je vormt tot wie je bent. Hoogsensitieve mensen, zowat 15 tot 20% van de bevolking, ervaren wat er rondom hen gebeurt veel intenser dan gemiddeld. Ze merken subtiliteiten en stemmingen op die anderen ontgaan en verwerken die indrukken op een dieper niveau. Daardoor raken ze vaker overprikkeld en reageren dan erg emotioneel.
“Sensitiviteit is beïnvloedbaar en hoogsensitiviteit kan ‘echt’ veranderen.“
Drukte vermijden, jezelf terugtrekken, meer hersteltijd inbouwen, een ijselement in je nek leggen… het zijn allemaal adviezen die komen vanuit de psychologie en de psychotherapie. Prof Van Hoof, klinisch psycholoog en dé autoriteit in België betreffende hoogsensitiviteit, geeft toe dat er nog niet genoeg kennis is om de juiste zorg te definiëren.
Door het lichaam als ingangspoort te gebruiken hebben wij, fasciatherapeuten en kinesitherapeuten, de mogelijkheid om hoogsensitiviteit te laten evolueren naar een veerkrachtige fijngevoeligheid. Sensitiviteit is beïnvloedbaar en hoogsensitiviteit kan ‘echt’ veranderen.
Een tipje van de sluier wordt opgelicht in het boek: Hoogsensitiviteit ombuigen. 12 stappen naar veerkrachtige fijngevoeligheid. (2021) Uitgeverij Garant. Het werd door fasciatherapeute Hilde Custers (docente BodyMind Academy) geschreven voor het bredere publiek. Informatie wordt afgewisseld met tekeningen en verhalen van mensen. Tenslotte worden er oefeningen voorgesteld waarmee niet alleen hoogsensitieve maar ook gestresseerde mensen aan de slag kunnen.